Recente zoekopdrachten
    Aankondigingen & Recent bekeken producten

    Lichte vracht of tweedehandsvrachtwagen : het juiste vervoermiddel kiezen voor uw paarden

    • Door
    • Gepubliceerd op 20 juni 2018
    • 935
    • 3

    Voor het vervoeren van uw paarden zijn er tal van mogelijkheden : trailers, lichte vracht (2 paarden), vrachtwagen, oplegger waaruit u kan kiezen… Vervolgens is moet u rekening houden met het gebruik ervan en daarop vooruitziend zijn. Vervoert u uw paarden af en toe of regelmatig? Volgens uw voorkeur: hobbyrijden, wedstrijdrijden, training of professioneel gebruik? De basisvraag die u uzelf moet stellen is: ‘hoeveel paarden wil ik vervoeren en hoe vaak?’

    De kleine vrachtwagen (2 paarden): het vervoermiddel bij uitstek voor particulieren

    De persoon die eigenaar is van één of twee paarden zal makkelijk voor een lichte vracht kiezen. U kan kiezen voor een trailer (met auto met 4-wielaandrijving) of een lichte vracht (3ton500 max). Sinds een aantal Jaren geniet deze laatste van een groot succes. Professionelen in de rensport gebruiken ook vaak dit sort voertuig om naar de hippodroom te trekken. Praktisch, zuiniger in verbruik en makkelijker te besturen dan een auto met trailer, dit vervoermiddel is lichter dan 3ton500. Daardoor zal het ook minder snel de weg afwijken. De lichte vracht is confortabel voor ruiter en paard. Velen beschikken over een ingebouwde zadelkamer, eventueel bedden en een camera om de paarden in het oog te houden. Daarenboven zijn ze een stuk makkelijker en aangenamer te maneuvreren dan een trailer.

    De vrachtwagen: enkel voor de professionelen of toch maar niet?

    Professionele ruiters die regelmatig op wedstrijd trekken, leven in hun vrachtwagen. Hun comfort is dus even belangrijk als dat van de paarden. De viervoeters moeten in optimale conditie op het wedstrijdterrein aankomen. De laatste Jaren ziet men meer en meer 3- of 4-paardsvrachtwagens, maar met een grotere leefruimte.  Sommige vrachtwagens hebben leefruimtes die lijken op mooie en luxueuse hotels. DE vrachtwagen wordt een echte ‘home car’, met douches en toilet, echte bedden, een koelkast en keuken, verwarming, warm water, ettelijke kasten en uiteraard een ruime zadelkamer.

    Neem alle details van het zoekertje onder de loep

    Vrachtwagen kunnen 1 tot 15 paarden vervoeren. Vooraleer u overgaat tot aankoop, maakt u best uit wat uw budget is. Wat hebt u nodig?  Welke voorkeuren hebt u in gedachten? (laterale opening, bedden, opbergruimte, aantal zetels…) Net zoals bij de aankoop van een auto gaat u de kilometerstand na. Bij vrachtwagens is de kilometerstand vaak relatief hoog, maar de motor van een vrachtwagen werd ontworpen om vele kilometers aan te kunnen. Van welk jaar is de vrachtwagen, de versnellingsbak, hoeveel pk heeft de vrachtwagen, in welke staat bevindt zich de carrosserie. Hoe staat het met de banden? Wenst u ‘extra’s (airco, camera, cruise control, …). Kijk alle vernoemde details in het zoekertje goed na: staat van de laadberden, kan de deur naar de zadelkamer op slot, zijn er openingen voor verluchting op het dak, kan u via de cabine aan de paarden (via deur)? Gaat de laadberd automatisch open en toe? In welke staat bevindt zich de bodem? Is er binnenverlichting? Kan u uw paarden vastbinden? Is er eventuele versterking, bescherming, kussens of een rubberplaat op de zijkant?

    Het juiste rijbewijs

    OPgelet! Indien u met een trailer rijdt, moet u in het bezit zijn van het juiste rijbewijs. Let op dat u de MTM (Maximaal toegelaten massa) niet overschrijdt. Dit is het gewicht van de trailer plus het gewicht van het paard. De lichte vracht (2 paarden, max 3,5 ton), mag bestuurd worden met het B-rijbewijs. De vrachtwagenchauffeur, daarentegen, moet in het bezit zijn van het C-rijbewijs. Technisch gezien kan een vrachtwagen meer vracht aan dan een lichte vracht. Er zijn verschillen qua dimensie, maar ook op administratief vlak. De C-rijbewijzen zijn ondergedeeld in C1 (minder dan 7.5 ton), C of CE (oplegger). De reglementering is verschillend dan voor lichte vrachten of auto’s, waaronder de rusttijden, die strict moeten worden nageleefd.

    Een alternatieve oplossing: huren

    Indien u nog niet goed weet of u overgaat tot aankoop of niet, kan u altijd rekenen op de verhuur. Of u nu eenmaal iets hurt of regelmatig, alles kan! Huren voor een korte periode kan interessant zijn voor een one-shot, occasioneel of ongepland vervoer. Op langetermijn huren kan uiteraard ook, maar het gaat dan over een beredeneerde investering, te voorzien in uw budget.

    Beeldmateriaal

    In uw selectie zoekertjes moet u eerst en vooral kijken naar diegene die voldoende de foto’s bevatten, van alle mogelijke perspectieven.  U moet de details goed kunnen zien. Indien de vrachtwagen zich ver van bij u bevindt, moet extra aandacht besteden aan het zoekertje zodat niets u ontglipt.

    Kopen: bij een particulier of een verkoper?

    De aankoop van een voertuig voor het vervoer van uw paarden, moet gebeuren zoals de aankoop van een auto. Kijk naar de kwaliteit/prijs-verhouding. De aankoop bij een particulier moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Indien mogelijk gaat u best kijken. Maak eveneens een testrit. Deze raad komt eveneens van pas wanneer u bij een verkoper of concessiehouder gaat kopen, met het enige verschil dat deze uw oude vrachtwagen kan terugnemen en het onderhoudkan opnemen in de verkoopprijs.

    De RODI-raad:

    • Wees zeker dat u over het juiste rijbewijs beschikt.
    • Ga alle details bij aankoop goed na et den keen het comfort van uw paarden tijdens het transport
    • Indien het de eerste keer is dat u overgaat tot aankoop, laat u begeleiden door een specialist.
    • Denk aan  het huren voor occasioneel gebruik.
    Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

    Commentaar

    U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

    Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

    equirodi

    Over de auteur

    EQUIRODI