Sluiten

Een zadel kopen zonder zich te vergissen

  • Door
  • Geplaats op 3 oktober 2017
  • 396
  • 2
Delen

Er zijn vrijwel overal op internet tweedehandszadels te vinden. Maar, een goed passend zadel is het belangrijkste onderdeel voor elke ruiter. Hoe kan u de juiste aankoop doen, zonder vergissingen of miskopen? Meerdere factoren zijn hiervoor belangrijk. Vind hier enkele tips om "uw" juiste zadel te vinden.

Vooraleer u overgaat tot de aankoop van een tweedehandszadel

Op internet uw tweedehandszadel kiezen, zoals op Equirodi, is een efficiënte keuze om een kwaliteitsvol merk op de kop te tikken voor een relatief correcte prijs, dat past bij uw budget. Maak voor uzelf uit hoeveel u wilt spenderen, maak uw voorkeur uit qua model, in functie van de discipline die u beoefent (wandelruiter of sportruiter). Vraag om het zadel te passen vooraleer u overgaat tot aankoop. Ook al ziet het zadel er op foto prachtig uit, het past daarom niet altijd op uw paard of het kan qua comfort tekortkomen. Maak voor uzelf uit aan welke esthetische, budgettaire of technische criteria het zadel moet beantwoorden. Kies het kleur, en vraag na hoe oud het zadel is.

Een aangepast zadel voor uw morfologie

Het voordeel van internet en zoekertjessites zoals Equirodi is dat u makkelijk en snel uw droomzadel zal kunnen vinden dankzij de selectie’s die u kan uitvoeren op basis van het merk, het kleur, de leeftijd of de discipline. Om een comfortabel zadel te vinden moet u twee criteria in acht nemen: de vorm van het zadel (voldoende plaats en bewegingsruimte voor de ruiter), de maat van het zadel. Een kleine ruiter zal zich verloren voelen op een zadel dat een te brede zit heeft, terwijl een zware ruiter op een smalle zit, weinig evenwicht zal hebben. Het is dus belangrijk te onthouden dat naargelang het merk van het zadel, de maten kunnen variëren. U moet voor uzelf dus goed uitmaken welke maat bij welk merk u het beste past.

Welk zadel voor mijn paard?

Vraag na aan welk "type" ruiter het zadel was (amateurruiter, professionele ruiter...) en waarvoor het zadel werd gebruikt. Het "Engelse" zadel is het meest courante zadel, omdat het helpt bij de positie van de benen en het de schoft van het paard goed doorlaat. Voor elke discipline bestaat er een specifiek model: dressuurzadel, springzadel, corsszadel, endurancezadel, westernzadel, amazonezadel...). U kan ook kiezen voor een veelzijdigheidszadel dat ervoor dient om meerdere disciplines uit te oefenen. Op elk paard past niet elk zadel. Kijk daarom goed naar de boom van het zadel. Kijk ook goed na of het zadel de schoft voldoende doorlaat.

Prijsovereenkomst en controle van het materiaal

U kan de prijs iets doen dalen maar overdrijf daarin in niet. Eens u het zadel hebt uitgeprobeerd, kijkt u best de staat van het zadel goed na (stijgbeugelriemen, singelstoten, zadelboom, ...)Wees steeds voorzichtig met de boom, zeker als het zadel al wat ouder is. Opgelet! Het zadel kan ook verkocht worden zonder stijbeugels, singels enz... In dit geval spreken we over een "naakt" zadel. Indien het zadel niet te ver is van waar u woont, kan u het zelf geen afhalen of proberen. Indien het zadel moet opgestuurd worden, betaalt u best electronisch. Vraag na hoe het zadel werd onderhouden en hoe u het best zelf onderhoudt. Ga de staat van het leder na. In geval van twijfel, vraagt u best advies aan uw lesgever of aan een zadelmaker.

Wat het meest wordt voorgesteld

Bepaalde grote merken hebben op hun site tweedehandszadels te koop staan. Deze kunnen online besteld worden en bij u thuis afgeleverd worden. Deze zadels werden nagekeken door professionals of in het atelier. Bovendien kan u advies vragen bij uw keuze of raad vragen aan één van hun verkopers om te zien of het zadel wel goed past. Ze kunnen eveneens uw oud zadel terugnemen.

De RODI-tips

  • Maak een lijst van uw eisen op om zo snel mogelijk het perfecte zadel te vinden.
  • Het belangrijkste punt is het vinden van een zadel dat zowel past bij ruiter als paard.
  • Uw paard moet voldoende bewegingsvrijheid hebben en soepel kunnen bewegen zonder last te hebben van onaangepaste bomen.
  • Vraag steeds het zadel op proef vooraleer u overgaat tot aankoop.
Paarden zadels te koop
Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI