Recente zoekopdrachten
    Aankondigingen & Recent bekeken producten

    Een springpaard kopen

    • Door
    • Gepubliceerd op 21 mei 2018
    • 432

    Jumping is één van de disciplines die het meeste precisie vraagt. Een paard dat in die optie wordt aangekocht moet dus aan een aantal bewuste criteria beantwoorden. Evalueer het technisch potentieel, de fysieke eigenschappen en het gedrag in het geheel om vergissingen te vermijden. Wees bewust van uw eigen eisen en capaciteiten als ruiter en stel u de vraag of het paard er wel aan beantwoordt.

    Paard en ruiter, osmose, zonder toegevingen

    Een paard vinden dat graag springt, is de basis van alles. Werkt het paard graag et houdt het van competitie? Dan zit u goed. Uiteraard moet het paard ook gezond zijn. Het moet zijn uiterste best doen om u als ruiter te bekoren et het bovendien graag doen. Daarom is het belangrijk dat er enige band ontstaat tussen paard en ruiter. Osmose is dus het basispunt. Zelfs al is het paard wat moeilijker te berijden, indien er vertrouwen is, zal hij zijn talent en uitstraling aan de dag kunnen laten komen. U moet dus weten wat u van het paard exact verwacht en wat hij in staat is u te geven, en of het overeenstemt.

    Een aangepaste conditie

    Ga ervan uit dat het perfecte paard niet bestaat, of het nu om te springen gaan of iets anders. Toch moet het paard over een aantal aangepaste fysieke eigenschappen beschikken om zich goed te voelen in de springsport.  Een goed front, sterke schouders en brede rug, een goed gespierde achterhand, een goede beenstand. Wees voorzichtig met paarden met gezwollen knieën, piephakken of vochtophoping ter hoogte van de kogel. Dit kan wijzen op vroegtijdig sleet of een eventueel opgelopen slag of stoot. De blik van een paard geeft ook veel informatie door: opgewekt, angstig, kalm, nieuwsgierig… Indien het paard een mooi front heeft, zal hij hoogstwaarschijnlijk een goed evenwicht hebben. Een mooie schuine schouder zal helpen met naar omhoog brengen van de schoft en het naar voren brengen van de voorbenen op de sprong. Een lange rug zal leiden tot meer actie en ruimte, maar zal soms het verzamelen in combinatie’s iets moelijker maken. Een korte rug komt de lenigheid ten goede, het paard zal snel en makkelijk draaien. Kijk naar de achterhand om de kracht van een spiorngpaard te beoordelen. Probeer het paard. Vraag na naar zijn vorige eigenaars of ruiters. Vraag eveneens naar zijn resultaten op wedstrijd. Ga ten rade bij vrienden of kenners.

    Voor ieder type ruiter iets

    Elke ruiter moet zijn paard kiezen in functie van zijn eigen niveau.

    Ruiters kiezen hun paard met een sportief potentieel, waarmee ze kunnen evolueren in functie van hun niveau en objectieven. Het is dus belangrijk om uit te maken wat u wenst te doen met het paard en waarnaar u wenst toe te werken. Stel duidelijke objectieven op. Neem de tijd om het paard goed uit te testen en denk na op lange termijn (dagelijks werk, wedstrijden, maar ook en vooral : de relatie met je paard)..

    Vergeet nooit dat er geen slechte paarden zijn, enkel slechte ruiters. De hobbyruiter kan zich dus vergissen in de keuze van zijn paard, wellicht door te weinig ervaring. Aarzel dus niet om u te beroepen op raad van een vertrouwenspersoon, die er iets van kent. Hij kan eventueel het paard beoordelen en berijden indien nodig. Ieder paard heeft zijn eigen temperament en persoonlijkheid, techniek en ervaring in functie van zijn leeftijd.

    Veeartskeuring en osteopaat

    Röntgenfoto’s van de voor- en achterbenen van het paard zijn een absolute aanrader. Ga met de veearts alle fysieken aspecten na die eventueel de sportieve carrière kunnen beïnvloeden op lange termijn. Tijdens de keuring kunnen eventueel ook gedragsproblemen aan het licht komen. De osteopaat kan bijdragen tot het functioneren van uw paard. Springt uw paard zonder ruggebruik, loopt hij naar de sprong , landt hij steeds op hetzelfde been, of bokt hij na de sprong? Er is misschien een reden voor! De osteopaat zal eveneens het vertical en laterale evenwicht controleren. De ruiter zal in bepaalde gevallen veel geduld, doorzettingsvermogen en empathie nodig hebben  om het paard opnieuw vertrouwen te geven en de extreme reactie’s van zijn paard te vermijden.

    De RODI tips

    • Ga na wat uw ambitie’s zijn als ruiter en vindt een paard dat daaraan beantwoordt
    • Ga stap voor stap. Ga alle fysieke en gedragskenmerken na, en maak uit dewelke zijn sportieve carrière negatief kunnen beïnvloeden
    • Een keuring is absoluut nodig, laat het paard eventueel behandelen door een osteopaat
    • Vraag naar de stamboekpapieren en de eventuele resultaten op wedstrijd
    Vind je springpaard
    Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

    Commentaar

    U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

    Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

    equirodi

    Over de auteur

    EQUIRODI

    Artikels over hetzelfde thema