De aankoop van een menpaard

  • Door
  • Gepubliceerd op 20 september 2018
  • 1478
  • 2

De aankoop van een menpaard is niet eenvoudig, gezien het paard bereden en aangespannen moet kunnen worden. Dit vereist dus een ‘koele kikker’. In alle omstandigheden moet het paard zich gedragen, of het nu voor uw eigen plezier gaat, wandelingen, eventueel toerisme of voor ceremonieën. Het koetspaard moet dus ook veelzijdig zijn en een werkwillig karakter hebben.

Kalm, evenwichtig en gewillig

De discipline vereist geen specifiek ras, ook al hebben zware rassen (trekpaarden, cobs) altijd hun plaats gehad. Wat het ras ook is (dravers kunnen ook uitmuntende koetspaarden vormen), het moet attent zijn op de stemhulpen, kracht hebben, en fysiek sterk zijn (goed schouders). Daarom moet de menner/eigenaar de basis van de discipline kennen en de thuis zijn in de ‘werkmethode’.  Dit laatste punt is heel belangrijk. Er moet vertrouwen en osmose zijn met het gekozen paard (of paarden). Een goede cadans, kalmte en evenwicht laten u toe meester te blijven van het span. Een van meet af aan goed beleerd paard zal geen enkel probleem vormen bij een nieuw eigenaarn, gezien de codes gekend zijn.

Een menpaard heft niet, het trekt…

De fysieke inspanningen van een menpaard zijn heel verschillend van die van een rijpaard. Het koetspaard moet sterk, voldoende uithoudingsvermogen hebben en geduldig zijn. Voor krachtwerk of zware lasten (ploegwerk, ontbossen…), heeft u een zwaar paard nodig dat groot genoeg is om het werk aan te kunnen. Het paard zal lang moeten kunnen doorwerken, het is een atleet, ook al ziet hij er niet bepaald atletisch uit (imposante zware rassen). Het gaat over traag werk op lange termijn. Trekwerk heeft niet dezelfde impact op het skelet van het paard en zijn gewrichten.

3 types koetsen

Uiteraard hangt de keuze van uw toekomstig paard af van u ervan zal vragen en uw voorkeur. U kan kiezen uit competitiemennen, voor gewone lichte wandelingen met de koets of voor het zwaardere werk. Kies uw paard in functie daarvan en in functie van de koets die u bezit. Ritme, eventueel elegantie, regelmaat en de correctheid van de gewichten en de stand. Economische gangen strelen minder het oog maar besparen veel energie.

De RODI tips

  • MennenIndien u een tweespan wenst, kies dan twee paarden van hetzelfde ras. Verschillen in kracht kunnen het moeilijk maken.
  • Het paard moet eveneens verkeersmak zijn.
  • Zijn karakter er temerament moet aangepast zijn aan de discipline : cooperatief, gewillig, zelfs in delicate situatie’s.
Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI

Artikels over hetzelfde thema