Sluiten

Een trailer kopen: de nodige tips voor een geslaagde aankoop

  • Door
  • Geplaats op 25 september 2017
  • 238
Delen

Gaat u graag op stap met uw paard buiten de alledaagse wegen, of wilt u op wedstrijd gaan of andere ruiters ontmoeten? De trailer, een aanhangwagen dat speciaal is ontworpen voor het vervoeren van één of meerdere paarden is dus de ideale oplossing om u op de weg te begeven met uw trouwe viervoeter(s). Maar, de trailer moet bewust gekozen worden, en net zoals u op zoek gaat naar een occasievoertuig moet u uw behoeftes evalueren en een proefrit maken.

Maak voor uzelf uit wat u nodig hebt

Iedereen heeft verschillende behoeftes en eisen. Maak daarom eerst een gedetailleerdeselectie op via internet: wenst u horizontaal of verticaal te laden, een polyester dak met metalen versterking, een chassis met onderstel en vering, zijwanden, aluminium planken, ventilatie, aluminium vloer, dubbele achterdeur met draaislot… maar ook een zadelruimte, een aluminium afscheiding op rails, een reservewiel, zonder het esthetische aspect te vergeten (kleur, design, modernere look). U kiest! Sommige trailers zijn voorzien van een paniekslot. Verdonkerde raampjes, met verschillende draaiopties, binnenverlichting, windscherm… Dit alles behoort tot de mogelijkheden.

Koopt u uw trailer bij een particulier of een professionele verkoper?

Qua prijs zal u waarschijnlijk betere zaken doen bij een particulier, maar dan moet u zelf ietwat handig zijn en iets van mechaniek afweten. Een paardentrailer koopt u het best bij een professionele verkoper. Vaak bestaat er garantie op, kan uw vorige trailer overgenomen worden.

Kwaliteit, afwerking en veiligheid: de drie topprioriteiten

Vooraleer u overgaat tot aankoop, moet u in het bezit zijn van het BE-rijbewijs, en een wagen die genoeg trekkracht heeft om de trailer te trekken (minimum 130 pk). Soms i het BE-rijbewijs niet nodig (indien de totale toegestane massa van de auto + trailer kleiner is dan 4250kg). Wees reeds op de hoogte van laatste wetten! Vanaf het moment dat u uw trailer heeft gevonden (bijvoorbeeld op Equirodi), dan zal u uw aankoopvisite moeten voorbereiden.

Onderzoek uw trailer in alle mogelijke opzichten

Kijk goed na of alles goed functioneert: lampjes, veilige wanden (geen uitsteeksels), stevige grond, de staat van het dak, van de wielen (geen roest!). Kijk na of alles aan de normen voldoet. Bekijk de staat van het laadberd goed. Indien er houten grondbekleding is, moet u zeker goed uitmaken of die niet rot is en nog in staat is om zware lasten te verdragen. De vragen die u stelt moeten concreet zijn.

Het RODI besluit

  • Kies een van alsof u een auto of caravan zou kopen: alle functionele aspecten moeten goed onder de loep genomen worden. Inspecteer alle sleutelpunten.
  • Maak ook uit welke prijs u bereid bent te betalen.
  • Wees zeker dat u met een geladen kunt rijden vooraleer u overgaat tot aankoop.
  • Vraag raad aan een professional.
Paardentrailers te koop
Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI