Sluiten

Uw pony met succes verkopen

 • Door
 • Geplaats op 6 June 2018
 • 437
Delen

Via een advertentie uw pony verkopen is net zoals het verkopen van een paard. Pony’s zijn minipaarden en u moet er rekening mee houden dat kopers net zo veeleisend zijn en dezelfde selectiecriteria hanteren. Ponyfokkers hebben gelijkaardige eisen als paardenfokkers. Waarvoor moet de pony dienen, hoe is het karakter, met wie gaat de pony het beste uit zichzelf kunnen halen, voor wie is hij geschikt? Ziehier enkele tips om uw pony goed te kunnen verkopen. Het doel blijft het vinden van de beste en de meest serieuze persoon of familie. Er bestaan simpele regeltjes om een goede advertentie op te maken. Zo, zal u uzelf de beste kansen kunnen geven om uw pony het beste leven te garanderen.

Gezeldschaps- of wandelpony

Specifieer van meet af aan wat het ras van de pony is, zijn leeftijd en zijn levensloop. Heeft hij steeds op de weide gestaan ? Werd hij bereden en door wie (kinderen, jongeren…). Of geet het meer om een gezelschapspony ? Laat hij zich makkelijk vangen op de weide, kan u hem borstelen, vastbinden, kan u ermee wandelen? In welke gezondheidstoestand verkeert hij ? Hoe zit het met de vaccins ? Wees heel duidelijk in uw advertentie.

Manègepony

Werd hij vaak bereden, sinds wanneer en hoeveel. Wat is zijn dressuurniveau? Heeft hij bepaalde gewoontes en voor welke discipline is hij geschikt? Is de pony gewillig of heeft hij eerder wat meer karakter? Welk type ruiter heeft hij nodig (leeftijd, gewicht, niveau…). Gaat het over een struise pony of eerder een fijn model? Hoe vervoert de pony, gaat hij makkelijk de trailer op en af? Heeft hij reeds tropheeën gewonnen, of bepaalde prijzen? Heeft hij papieren en wat voor origine is het? Vergeet nooit dat in de beschrijving uw geloofwaardigheid in het spel is.

Sportpony

Ga eveneens aan of de pony geschikt is voor de sport of het competitierijden, jumping, ponygames, dressuur of eventing. Ruin of merrie, geef steeds de origines aan, de stokmaat en het karakter. Voor welke ruiter dient de pony? Indien de pony een sportief palmares heeft, moet u dit goed in het licht stellen. Foto’s en video’s zijn goede media om potentiële klanten aan de haak te slaan en uw zoekertje in het licht te stellen (*).

Wees duidelijk

Indien de pony bepaalde gezondheidszorgen heeft gehad of bepaalde interventie’s heeft ondergaan, moet u dit steeds duidelijk in de advertentie zetten. Geef aan of de pony gevaccineerd is en ontwormd. Werd hij opgevolgd door een tandarts of osteopaat? Geef de pony bepaalde zorgen nodig of gaat het eerder om een rustiek dier? In het laatste geval vereist de pony toch enkele zorgen zoals een schuilplaats in de weide, hoefverzorging, dagelijks onderhoud. Zeg de stricte waarheid in de advertentie en stel niets mooier voor dan in werkelijkheid. Pas zo kunnen koper en verkoper de deal met een gerust hart afsluiten.

Redactionele tips

Het zoekertje moet bondig opgebouwd zijn maar wel de nodige details bezitten. Iedereen zal dan tijd winnen. Overdrijf niet met superlatieven, en vermijd herhaling om de gegeven plaats te optimiseren. Het is bijvoorbeeld onnodig om ‘te koop’ aan te geven in de rubriek ‘te koop’. Vermijd schrijffouten en vraag aan iemand om de advertentie na te lezen. De titel moet aanspreken ! Hij moet dus kort, maar informatief overkomen. Kies de beste eigenschappen van uw paard voor de best mogelijke omschrijving. Enkele voorbeelden zijn: “Minisportpony, social, goede conditie”” of “gezelschapspony , houdt van kinderen en wandelingen” of “ideale pony voor ponygames, makkelijk, werkt graag”.

Maak uw advertentie aantrekkelijker met recente duidelijke foto’s en video’s, uit verschillende perspectieven. Zorg dat het zochtpunt de goede kanten van de pony aan het licht brengt (*). Opgelet : Indien het over een kinderpony gaat, laat u best foto’s zien waar de pony door een kind bereden wordt. De potentiële koper zal dus snel voor zichzelf kunnen uitmaken of de pony geschikt is en of er enig risico bestaat om het te berijden.

Wees gul met beelden

De video is een heel nuttig verkoopmiddel. Dit geeft nog steeds het beste idee. Eventuele kopers kunnen zo de pony in actie zien, en zijn gedrag observeren. Video’s geven ook een goed idee over de kwaliteit van de gangen, de dressuurbasis, de techniek… Vermijd geluid of muziek op de video. Beelden zeggen genoeg !

Wat uw advertentie ook bevat, dit zijn de essentiële punten :

 • Stokmaat
 • Geslacht
 • Ras
 • Geboortedatum/leeftijd
 • Kleur
 • Prijs
 • Disciplines, eventuele prijzen of tropheeën
 • Niveau (gemanipuleerd, gelongeerd, zadelmak, enz.) en naam
 • Afstamming (papieren ?)
 • Stamboek en eventueel stamboeknummer of chipnummer
 • Telefoonnummer
 • Mail
 • Foto’s/video’s
 • Regio
 • Leverbaar ?

Een gewogen en juiste prijs

Geef meteen de juiste prijs aan. De koper zal dan de moeite doen om de gehele advertentie te lezen. Het aangeven van de prijs vermijdt ook tijdsverlies (geen onnodige telefoontjes of mails). Informeer steeds naar de marktwaarde van uw pony. Een te dure pony zal niet verkocht raken, maar zal u blijven kosten in onderhoud (veearts- en onderhoudskosten, hoefsmid, pension…). Leer eveneens uw pony een waarde te geven in functie van zijn ‘sportieve’ kwaliteiten, zijn dressuurniveau of opleiding, zijn sportieve prestatie’s en het eventuele potentieel. U kan, un functie van zijn afstamming, discipline, leeftijd, andere advertentie’s op Equirodi raadplegen om de juiste prijs op te stellen..

RODI vous conseille

 • Publiceer een gratis zoekertje op equirodi.nl, dé referente site voor zoekertjes in de paardenwereld in Frankrijk en Europa.
 • Maak een kort en bondige, maar informatieve titel op. Wees steeds duidelijk en eerlijk.
 • Geef meteen de juiste prijs aan. Ga steeds eerst de marktwaarde na.
 • Vergeet geen enkel detail in de omschrijving, of u nu een particuliere verkoper bent, een fokker of een professionele verkoper. Zijn er bepaalde opmerkingen, geef ze ook steeds aan.
Verkoop uw pony

²Opgelet! Professionele foto's zijn onderworpen aan een auteursrecht. Kijk dit goed na vooraleer u deze foto's gebruikt in uw advertentie.

Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI