Sluiten

Een pony kopen : het minipaard verdient al uw aandacht

  • Door
  • Geplaats op 15 december 2017
  • 360
Delen

Al is de aankoop van een pony een iets waar u naar uitkijkt, toch moet u goed uitmaken voor wie de pony zal dienen. Welke prioriteiten heeft u voor ogen bij de aankoop en wat is de bedoeling van de aankoop? Zal de pony bereden worden door een kind, een tiener of een beginneling? Zal hij regelmatig bereden worden? Gaat hij de weide op of zal hij in de rijschool gestald staan? Hieronder kan u enkele essentiële tips terugvinden om de beste keuze te maken, zonder te veel risico.

Neem een kijkje op internet

Op equirodi.com kan u reeds vele zoekertjes terugvinden. Bekijk alle criteria en maak een eerste shortlist op, naargelang het gebruik die u ervan zal hebben. Doe dit vooraleer u contact opneemt met de verkoper. Laat u niet beïnvloeden door een mooie foto. Maak een selectie op volgens de prijs, het gebruik, de schoftmaat, levenswijze, maak ook uit welk karakter het dier heeft, of het reeds zadelmak is, of de pony alleen kan leven, hoe hij omgaat met kinderen en hoe oud het dier is (een pony kan makkelijk tot 40 jaar leven). Het is dus geen ‘investering’ waar u snel mag overgaan. Maak dan een afspraak met de verkopen om de pony in levende lijve te zien.

Vertrouw op uw intuitie

Voelt u het dier goed aan of niet? Hoe gebeurt het eerste fysieke contact? Voel aan of het goed zit tussen jullie. Laat u niet beïnvloeden door zijn ‘schattigheidsfactor’ en laat u eveneens niet doen door uw kinderen. Kijk goed naar zijn tanden, zijn hoeven, de staat van zijn vacht, of hij zich goed laat doen… Informeer naar zijn karakter: kalm, eerder nerveus, elk detail telt! Laat u leiden door een professional, of u dit nu zelf bent of niet. Vraag naar de stamboekpapieren. Deze moeten in orde zijn. Vraag na of de pony verzekerd is of niet. Dan pas kan u overgaan tot aankoop. De verkoper kan het dier leveren of u kan het zelf gaan ophalen.

Oude horse pony, jonge ruiter

Als u een pony kiest, moet u zelf ook goed het niveau van de ruiter inschatten. Het oude spreekwoord: "oude pony, jonge ruiter", verdient her de volle aandacht. Een beginnende ruiter heeft een koele, oude rakker nodig, die hem zonder kleerscheuren leert ponyrijden. De oude pony kent zijn job en zijn wilde jonge jaren zijn reeds geschiedenis.

Verschillende rassen

Rustiek, eenvoudig in het onderhoud, pony’s kunnen het hele jaar de weide op, onder voorwaarde dat u over een schaduwzone beschikt bij grote zomerhitte. Zo zijn er verschillende rassen: de Welsh Mountain (uit bergachtige gebieden in Wales), de Shetland ( uit de rustieke, koude Schotse landschappen), de Haflinger, de sportpony, de Connemara of de New Forestpony.

Kleine krachtpatsers

Het onderhoud van een pony vergt dezelfde inzet als dit van een paard: voeding, veearts, onverwachte kosten, weideland, omheining, schuilhok… Pony’s zijn echte miniatuurpaarden. Ze leven gemiddeld zo’n 30 jaar, dus langer dan een paard. Het ouderdomsrecord werd behaald door Sancho (kruising welsh X Arabier), gestorven in 2003 op een leeftijd van 54 jaar. De gemiddelde schofthoogte is 1m à 1m50, maar minipony’s bestaan ook. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor vrachten, maar nu voor kinderen die kunnen beginnen ponyrijden op een leeftijd van 4 à 5 jaar.

Een gezonde levensstijl behouden

Pony’s houden van aandacht, snoepjes, en van kinderen. Hij kan met kinderen vriendschapsbanden creëren. Pony’s maken vaak deel uit van de familie! Iedere dag is het borstelen en het onderhoud nodig bij het onderhouden van die band. Bij het poetsen kan u zelf ook nagaan of hij geen kwetsuren heeft. Zijn stal moet steeds proper blijven, zodanig dat er geen bacteriën, schimmels of andere parasieten zijn gezondheid beschadigen. Ontworm regelmatig, om darmziektes te vermijden.

De aankoop van een pony moet dus beredeneerd gebeuren een getekend worden door een volwassene. Deze meerderjarige persoon zal garant staan voor het goede onderhoud van de pony. Een pony leeft niet graag alleen.

Het RODI-besluit

  • Maak het budget op vooraleer u overgaat tot aankoop. (aankoop, veeartskosten, overwachte kosten…)
  • Wees zeker dat u over voldoende oppervlakte beschikt (niet minder dan 1ha per pony)
  • Hou er rekening mee dat het dier een veertigtal jaar kan leven, denk dus goed na.
  • Maak uit waarvoor u hem zal gebruiken.
  • De pony zal compagnie nodig hebben.
Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI