Recente zoekopdrachten
    Aankondigingen & Recent bekeken producten

    Een slechte zaak bij de aankoop van een paard ? Enkele duidelijke feiten…

    • Door
    • Gepubliceerd op 13 juli 2018
    • 1239
    • 6
    • 1

    De aankoop van een paard is een verbintenis op lange termijn ; het is dus belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Helaas denkt men soms niet genoeg na en laat men zich beïnvloeden door emotionele factoren. Dit komt de relatie ruiter-paard geenszins ten goede. Niemand zal plezier beleven, en financieel gezien kan het eveneens een enorme opdoffer zijn.

    Oh nee… Het is een ‘slechte knol’… Een verkeerde keuze brengt soms een complexe situatie aan het licht. Met andere woorden: u hebt een paard gekocht dat niet beantwoordt aan uw eisen. U hebt zijn fysieke staat, zijn karakter of gedrag misschien slecht ingeschat. Of bent u te snel over de basisprincipes heen gegaan ? Toch zijn er enkele tekens die u misschien vooraf had moeten zien..

    Een handelbaar paard met gedragschommelingen

    Het gedrag van een paard is gelinkt aan zijn opleiding. Mishandelingen, eventueel pijn, angsten of trauma’s hebben grote gevolgen en kunnen zijn natuurlijk gedrag beïnvloeden.

    Zoek eerst waarom het paard zich zo gedraagt. Dit vraagt vaak veel inspanning, geduld en doorzettingsvermogen om alles weer op punt te stellen en het vertrouwen in de mens terug te vinden. Vooraleer u zicht ‘bindt’, moet u het paard goed testen en u niet laten beïnvloeden door puur esthetische factoren, zoals bijvoorbeeld een mooi kleur, een mooi hoofd of andere kenmerken.

    Een ‘slecht’ paard zal niet kunnen evolueren naar wens. Het weigert bereden te worden, zal onrustig zijn in de stal, zal snurken, of zal u misschien zelfs bijten. Humeurschommelingen kunnen ook voorkomen, hij zal makkelijk door het lint gaan en tegen de muren van de stal slaan. Indien uw paard paniekaanvallen krijgt kan hij gevaarlijk uit de hoek komen en oncontroleerbaar worden. Hij zal niet met plezier werken en asociaal voorkomen. Kijk goed naar zijn oren en ogen. Een paard at zich niet goed voelt zal zijn oren in de nek leggen en oogcontact vermijden. Een goede analyse is dus nodig vooraleer u een paard koopt, ten eerste om de vinger op deze gedragsproblemen te leggen, maar ook om uit te maken of het paard aan uw eisen beantwoordt in termen van sportief potentieel.

    Een paard dat ‘moeilijk’ doet

    Het paard kan volledig weigeren om de trailer op te gaan. Het risico bestaat dat hij zich zelfs kwetst. Hoe belangrijk dit trailerprobleem is voor u hangt af van het gebruik dat u ervan wenst te maken (wandelpaard, wedstrijdpaard…). Houd niettemin in uw achterhoofd dat moeilijk gedrag een geen goed teken is. Op lange termijn zal dit de relatie met uw paard niet ten goede komen. Ofwel kiest u voor een paard dat nog alles moet leren en leert u het zelf op, of voor een paard dat voldoet aan uw verwachtingen. Eerst en vooral moet u tijd nemen om het te observeren onde ralle hoekjes en kantjes.

    De ‘té’ enthousiaste verkoper…

    Wees niet goedgelovig indien tijdens de proefrit het paard verdacht gedrag vertoont en de verkoper voet bij stuk houdt dat dit nooit eerder is voorgekomen. Als de verkoper haast lijkt te hebben en opgelucht lijkt als de transactie is doorgevoerd, is dit uiteraard ook geen goed teken. Wees op uw hoede ! Indien de persoon die met u het paard komt proberen, wat terughoudend is, moet u weten wat de punten zijn waar hij minder voor te vinden is. Wij raden u steeds aan om niet alleen een paard te gaan uitproberen. Denk steeds goed na vooraleer u aangaat tot aankoop. Snelle beslissingen zijn vaak niet de beste.

    Een veeartscontrole om slechte verrassingen te vermijden

    De veearts zal alles controleren : benen, hart, longen enz… Dit mag normaalgezien geen probleem vormen bij een paard in goede fysieke gezondheid. Maak ook uit of het paard niet te makkelijk (chronische) kolieken heeft en of zijn voeten en tanden goed verzorgd zijn. Pas zo zal u met een gerust hart een keuze kunnen maken, zonder ‘slechte zaak’.

    De RODI raad

    • Wees vorozichtig met ‘liefde op het eerste zicht’ bij de aankoop van een paard
    • Vraag een veeartscontrole en osteopaat aan voor de aankoop
    • Ga nooit alleen een paard gaan proberen, vraag aan een kenner om mee te gaan
    • Probeer het paard, voel hoe hij beweegt en of het tussen jullie klikt. Wees bewust dat het over een lange termijn verbintenis gaat.
    Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

    Commentaar

    U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

    Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

    equirodi

    Over de auteur

    EQUIRODI