Recente zoekopdrachten
  Aankondigingen & Recent bekeken producten

  De juiste merrie vinden voor het fokken van een goed en mooi veulen

  • Door
  • Gepubliceerd op 26 juli 2018
  • 2259

  Het genetische erfgoed van een fokmerrie bepaalt voor meer dan 60% de kwaliteit van het veulen. De gekozen hengst is dus niet altijd garant voor een geslaagde match. Voor de bevruchting moet u de moederlijn goed kennen. Heeft de merrie al geveulend, heeft ze trauma’s opgelopen of is ze te veel uitgebuit geweest als fokmerrie? Hoe zijn de bloedverwanten in opgaande en neergaande lijn ? Om u te helpen met de juiste keuze, hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

  De goede gezondheid van de merrie als uitgangspunt

  Er zijn geen echte regels bij de aankoop van een fokmerrie. U kan kiezen voor een dier dat al gepresteerd heeft op sportief vlak, of tenminste bereden en getraind is geweest. Zo zal u ervan uit kunnen gaan dat de merrie in goede conditie verkeert en klaar is om over te gaan tot nieuwe uitdagingen. Ofwel kan u gaan voor een merrie dat niet gepresteerd heeft. Het enige dat u voor ogen moet houden is de goede gezondheid van de merrie. Vanaf de zesde maand van de dracht (die elf maanden duurt) moet u alle arbeid stopzetten. Wetende dat merrie’s vaak ‘s nachts veulenen, is het steeds moeilijk om op voorhand te weten wanneer het veulen zal geboren worden.

  Analyseer de plus- en minpunten van de toekomstige moeder

  Indien de merrie gezondheids- of gedragsproblemen vertoont, fokt u er beter niet mee. Het risico bestaat dat zij het doorgeeft aan haar afstammelingen. Gezien de grote invloed van de moeder op haar veulen, is het niet aangeraden. Stel criteria op om uit te maken of ja of neen de merrie geschikt is, niet enkel op genetisch vlak, maar ook op financieel vlak. Eens u uw analyse heeft afgewerkt, moet u weten hoeveel ze mag kosten in aankoop, negocieer eventueel. Hou goed in gedachten dat een kwaliteitsvol veulen evenveel geld en investering vergt als een middelmatig veulen.

  Kijk naar de origines van de merrie

  Een dure merrie kopen, met een stamboom, kan een goede investering vormen op lange termijn. U vermijdt zo slechte verrassingen. De merrie zal garant staan voor mooie veulens, met ras en vermogen. Indien de merrie geen papieren heeft, zal ze waarschijnlijk een goed paardje fokken voor een hobbyruiter dat geen sportieve of competitieve ambities heeft. Let wel goed op dat het karakter meezit.  Kijk dus goed uit ! De merrie moet een aangenaam temperament hebben en voldoende uithoudingsvermogen bezitten.

  Observeer de bouw

  Op genetisch plan is het niet aangeraden om jonge merrie’s te laten veulenen. Merrie’s die voor hun maturiteit werden gedekt, hebben speciale zorgen en een aangepast dieet nodig, vooral tijdens de lactatieperiode en de laatste 3 maanden van de dracht. De stokmaat, het beendergestel, de breedte van de heupen, stevige sprongen en een correcte beenstand enz… zijn goede indicatoren voor het fokken van een gezond veulen. In de fokwereld hoort men vaak spreken van een ‘gezonde fokmerrie’. Eens u de juiste merrie hebt gevonden, kan u de zoektocht beginnen naar de gepaste hengst voor de beste kruising.

  De RODI tips

  • Kies geen te jonge merrie zonder echte fokervaring
  • Kijk goed naar de fysieke en genetische eigenschappen vooraleer u ze laat dekken
  • Een merrie met een stamboom en kwaliteitsvolle productie zal de beste optie vormen voor het fokken van een sportpaard.
  Zoek een fokmerrie Zoek een hengst
  Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

  Commentaar

  U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

  Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

  equirodi

  Over de auteur

  EQUIRODI