Recente zoekopdrachten
  Aankondigingen & Recent bekeken producten

  De diverse kosten waar de paardeneigenaar mee te maken heeft

  • Door
  • Gepubliceerd op 17 mei 2018
  • 408
  • 5

  Een paard bezitten is één ding, het onderhouden is iets anders. Een paard fysiek onderhouden moet gezien worden als iets op heel lange termijn, met alle kosten dat zich met zich meebrengt. Regelmatige veeartskosten, het stalgeld, en de uitzonderlijke kosten dwingen u tot vooruitziendheid.  Het paard blijft, ondanks zijn grootte en imposante verschijning, ‘breekbaar’. Uw paard zal dus regelmatig goede zorgen nodig hebben. Vorraleer u overgaat tot aankoop, moet u uw budget vooraf plannen, om u ervan te verzekeren dat ude nodige fondsen bezit om er goed voor te zorgen. Ziehier enkele nuttige tips.

  De verplichte en aangeraden vaccins

  Het tetanosvaccin, het griepvaccin het rhinovaccin zijn belangrijk. Het griepvaccin is het enige verplichte vaccin, dit omdat bij een samenkomst van paarden (competitie of groepen) het virus niet kan worden overgedragen. Uw gevaccineerde paard kan de andere paarden niet meer besmetten. Alle aangeraden vaccins kosten samen tussen de 40 en de 80 eur (verplaatsingskost veearts inbegrepen) en moeten jaarlijks hernieuwd worden. Wees hierop dus voorzien en vraag de tarieven na bij uw veearts vooraleer u een paard koopt om het budget zo correct mogelijk in te schatten.

  Ontworming, tandproblemen en onvoorziene kosten

  Ontworming is ongeveer 4x per jaar aangeraden, in het begin van elk seizoen. Een klassieke ontwormingspasta kost tussen de 10 en de 30 eur per keer. Als men dus vaccins en ontworming samentelt komt men aan een budget van tussen de 80 en de 200 eur per jaar. Dit cijfer blijft uiteraard een minimum. Als u daarbij de tandarts telt die het paard 1 à 2x per jaar moet zien in functie van het gebit en de hoefsmid die alle 6 weken moet komen kappen of beslaan, slaat de factuur snel op. Natuurlijk zijn er ook onvoorziene kosten, specifieke pathologieën, kwetsuren of peesaandoeningen… Denk dus goed na vooraleer u overgaat tot aankoop. U moet een budget van 5000eur anticiperen vooraleer u een paard koopt of huurt. Weest realistisch, en denk altijd aan het welzijn van uw paard.

  Noodgevallen

  U paard kan zich kwetsen, in koliek zijn of beginnen manken… De interventieprijs van de veearts is hoger indien het gebeurt tijdens het weekend. Zelfs kleine zorgen kosten geld (een bandage hernieuwen, een kwetsuur verzorgen…) Maar er zijn natuurlijk ook ergere gevallen, zoals een fractuur. Een breuk is niet altijd fataal en kan volledig genezen met stricte stalrust. Soms worden paarden in het gips gestoken. Jammergenoeg zal men, indien het toch niet geneest, het paard moeten laten inslapen… Gezien de massa en de grootte van het paard is het niet altijd eenvoudig om het te verzorgen zoals men zou willen. Euthanasie is dan de meest menselijke oplossing. De veeartskosten voor de euthanasie kosten minimum 120 eur. Voorzie eveneens 350 eur voor het vilbeluik.

  VerzekeringenAssurance

  De meest veilige oplossing is u aansluiten bij een verzekering om kosten te besparen indien er problemen zijn. Bij kolieken bijvoorbeeld zal de interventie van de veearts grote kosten met zich meebrengen : tussen de 1200 en de 2500 eur, en dit zonder vervoerskosten. Indien men chirurgisch moet ingrijpen kan de factuur oplopen tot 5000 eur. Een verzekering zal dus die faactuur aanzienlijk verlichten  De verzekeringskost bedraagt ongeveer 30eur per maand.

  Voeding en stalkost

  De kost van hooi, stro en voeding moet berekend worden. Sommige paarden hebben, volgens hun dagelijkse activiteit, een speciaal dieet nodig hebben. U kan ook voedingssupplementen toevoegen aan het dagelijkse rantsoen. Indien u zelf uw paard niet kan stallen, zal u moeten stalgeld betalen in een stal. Dit kan variëren volgens de infrastructuren die er aanwezig zijn. En de regio.

  Competitiekosten

  Competitieruiters zijn verplicht een licentie te bezitten, bij de nationale federatie. Daarbij komt nog eens de inschrijvingsgelden, coaching, eventueel stalhuur, transport en de voeding en eventuele bedding voor ter plaatse. Deze kosten hangen af van de gekozen discipline en het niveau. Hoe meer inschrijvingen, hoe meer startgeld.

  De RODI tips

  • De grootste angst van eigenaars blift koliek. U moet dit probleem kost wat kost vermijden en anticiperen
  • Voorzie minimum 5000 eur budget per jaar vooraleer u overgaat tot aankoop.om de voorzien en onvoorziene veeartskosten te kunnen opvangen
  • Onderschat het budget vooral niet ! Paarden zijn imposante dieren, maar zijn niet zo taai als ze eruitzien
  Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

  Commentaar

  U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

  Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

  equirodi

  Over de auteur

  EQUIRODI