Recente zoekopdrachten
  Aankondigingen & Recent bekeken producten

  Een paard kopen, zonder stress

  • Door
  • Gepubliceerd op 12 september 2018
  • 1416
  • 2

  Niet zelden kan de koop van een paard gehaast, onder druk of uitermate enthousiast gebeuren. Het kan dus een bron van stress zijn voor u en contraproductief werken. Toch gaat het over een langetermijninvestering en moet de aankoop van een paard dus in een ontspannen sfeer plaatsvinden. U moet tijd nemen. Ziehier enkele ‘vallen’ die u moet vermijden zodat uw aankoop niet uitdraait op een nachtmerrie.

  Geen enkel paard is perfect

  U zal snel merken dat op internet de gouden zaken niet ontbreken (eigenaars die neiging hebben tot overdrijven). U zal kunnen lezen dat het paard het perfecte gedrag heeft, super fysieke attributen heeft. Het is dus uw droompaard ! Laat u niet beetnemen.

  Keuze zal u hebben in overvloed. Vrienden zullen u linken doorsturen naar het ‘perfecte’ paard. De realiteit is helaas vaak anders. Geen enkel paard is jammergenoeg perfect !

  En u moet uzelf ook goed de vraag stellen of u de over de nodige tijd en middelen bezit om te investeren in een paard. Was het liefde op het eerste zicht ? Wees toch voorzichtig, want het enthousiasme valt snel terug na de aankoop.

  U moet redelijk zijn en uw emoties onder contrôle houden. Wees factueel en laat u niet beinvloeden door uw verbeelding. De realiteit is vaak veel harder dan wat u zich inbeeldt met uw nieuwe viervoeter. Maak uw budget uit en geef uzelf voldoende tijd. U koopt een paard, niet zo maar iets in de supermarkt. Geef niet toe aan de druk die uw vrienden of kennissen u opleggen.

  Het transport, een logistiek probleem

  Denk eveneens aan het transport. Als u zeker bent dat u het juiste paard op de kop hebt getikt , moet u denken aan hoe het bij u zal geraken. U kan voor verrassingen staan… Aardewegen, tractoren. Wees voorbereid op op onvoorziene omstandigheden in ruraal gebied, en wees psychologisch klaar.  Het transporteren van een paard is trouwens ook niet te onderschatten. U hebt een aangepaste trailer nodig en u moet bijgevolg uw rijgedrag aanpassen. De hele logistiek moet goed voorbereid zijn.

  Redeneer vooraleer u investeert

  Als u een paard gaat proberen, zal dat waarschijnlijk gebeuren in een manege. Alle mensen zullen naar u kijken. Het is niet eenvoudig om het allemaal goed en ontspannen te laten doorgaan in die situatie. De druk kan hoog oplopen!

  Trouwens, als u denkt dat een simpel veterinair onderzoek voldoende zal zijn om uit te maken of het paard gezond is, dan bent u verkeerd. Zelfs al is zijn paspoort in orde (vaccins…), toch zal u op middellange of lange termijn moeten investeren in andere zorgen. Denk er eveneens aan dat uw paard de weide zal opmoeten (min 1 ha per paard), of minimum een zandpiste om uw paard zich te laten ontspannen.  Denk eveneens aan de osteopathische behandelingen, de hoefsmid, de vaccinatie, de voeding, een veilige stal…  Anticipeer zo veel mogelijk op kolieken en onvoorziene kosten. Indien dit toch voordoet kan u er het hart van in zijn en spijt hebben van dit paard te hebben aangekocht. Laat dus uw hart niet beslissen, beredeneer uw beslissingen. Het is voor niemand goed om snel en verkeerd te beslissen, want haast en spoed is zelden goed ! Het gaat over een levend dier, met gevoelend. Eens de euforie over is, moet u uw verantwoordelijkheid nemen. U zal instaan voor zijn levenskwaliteit.

  De RODI tips

  • Laat u niet leiden door uw emotie’s. Ga verschillende paarden proberen en ga meerdere keren proberen.
  • Wees voorzichtig met ‘gouden zaken’.
  • Ga nooit alleen een paard proberen. Laat u begeleiden door de juiste persoon. Ga altijd met iemand die er wat van kent.
  • Wees geduldig !
  • Luister goed naar de verkoper en maak voor uzelf uit of wat hij zegt coherent is.
  Bekijk lijsten met paarden
  Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

  Commentaar

  U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

  Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

  equirodi

  Over de auteur

  EQUIRODI