Recente zoekopdrachten
  Aankondigingen & Recent bekeken producten

  Een veelzijdig paard kopen

  • Door
  • Gepubliceerd op 27 augustus 2018
  • 1382
  • 2

  De Engelsen noemen het een ‘all-rounder’. In Nederland gaat men het hebben over een veelzijdig paard. Anders gezegd: een paard dat thuis is in iedere discipline. Een soepel, nieuwsgierig en werkwillig paard date en groot aanpassingsvermogen bezit. Dit paard is thuis in alles en geeft aan zijn ruiter de mogelijkheid om ten volste van de relatie paard-ruiter te genieten. Het is een vriend voor het leven, en de samenwerking moet op lange termijn gezien worden.

  Veelzijdigheid

  Een veelzijdig paard kopen is niet zo eenvoudig. Het blijft een moeilijke zaak. Veelzijdigheid is jammergenoeg niet voor iedereen weggelegd. U zal hem dus moeten testen op zijn aanpassingsvermogen en u niet focaliseren op één aspect. Natuurlijk moet hij gehoorzaam zijn. ZIjn bouw moet goed zijn aan aangepast aan de ruiter en het gevraagde werk. Het paard moet eveneens makkelijk in omgang zijn en braaf zijn. Hij mag niet twijfelen en moedig zijn. Werken doet hij met plezier, zoals op wandeling gaan. Hij moet dus verkeersmak zijn. U moet zich veilig voelen op zijn rug en geen overdreven reacties hebben.

  Observeer en voel

  Het veelzijdig paard zal « één » moeten kunnen zijn met zijn ruiter. Qua verzorging zal hij makkelijk alles moeten accepteren : veearts, osteopaat enz… Kort gezegd, het paard zal zich cooperatief moeten gedragen. Vooraleer u uw keuze maakt, bekijkt u best het paard bereden door een ruiter. Daarna probeert u hem zelf. Wat niet lukt met de ruiter zou misschien kunnen lukken met u ? Het gevoel moet goed zitten et vanzelf komen. Test het paard uit. Toon hem schrikwekkende dingen, breng hem in ongewone situatie’s (zoals een zeil of een deken, stokken…). Indien het paard rustig blijft met die visuele stimuli, is het een goed teken. Het wijst uit dat het paard zich snel aanpast aan nieuwigheid.

  Het manipuleren van het paard

  Raak het paard aan. De allrounder moet het aangenaam vinden, en moet het aanvaarden. Hij moet het leuk vinden dat u ermee bezig bent, hem borstelt enz… Hij mag in geen enkel geval agressief gedrag vertonen. Kijk naar zijn reacties, het vertrouwen moet zich settelen. Het paard moet zich laten doen en u moet hem makkelijk kunnen maipuleren, zonder angst. Het paard mag niet dominant uit de hoek komen en mag u zeker niet in gevaar brengen. Uw viervoeter moet natuurlijk naar u toe komen wanneer u hem gaat halen in de weide en moet uw aandacht fijn vinden. Aan de longe moet hij braaf meelopen en rustig zijn, zonder weg te lopen. Het veelzijdig paard heeft dus een kalm karakter zodat u er veel plezier aan zult beleven.

  De RODI tips

  • Het veelzijdig is niet eenvoudig te vinden, want het moet vele kwaliteiten bezitten. Wees er dus op voorbereid en investeer genoeg tijd en geld om het juiste paard voor u te vinden.  Denk op lange termijn.
  • Veelzijdigheid veronderstelt dat het paard een beetje van alles moet kunnen. Eens de relatie met de nieuwe eigenaar op punt is, is dit vaak een partnership voor het leven.

  Koop een veelzijdig pard

  Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

  Commentaar

  U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

  Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

  equirodi

  Over de auteur

  EQUIRODI