Sluiten

Een paard voorbereiden op verkoop: een kwestie van vertrouwen en transparantie

  • Door
  • Geplaats op 14 november 2017
  • 357
  • 2
  • 1
Delen

U hebt besloten uw paard te verkopen. Vanaf dit moment moet u zich voorbereiden op een regen van informatievragen, zelfs indien uw advertentie al duidelijk genoeg is. U zal daarop moeten voorbereid zijn, en tegelijkertijd uw paard aan het werk houden. Uw zal snel moeten inzien of de potentiële koper wel goede intenties heeft.

Uw paard voorbereiden op de komst van de koper

Geef de koper tijd om het potentieel van uw paard goed in te schatten. Dit gebeurt zelfs vooraleer hij het paard heeft gezien, via uw advertentie en het telefoongesprek dat daarop volgt. Op de dag van de eerste kennismaking, zal het paard perfect gegroomd moeten zijn. Vergeet niet de hoeven in te vetten. Maak dat uw paard in goede fysieke gezondheid verkeert. Is uw paard opgeleerd, maak dan zeker uit dat hij zich gedraagt aan de longe. Is uw paard ongeleerd, dan moet hij toch respect tonen en het menselijke contact accepteren. Is het paard makkelijk te scheren, hoe gedraagt hij zich op wandeling, met auto’s. Hoe is hij met de hoefsmid? Laad hij makkelijk? Indien het paard fysieke tekortkomingen heeft, moet dit vermeld zijn in de advertentie. Er is niets dat een potentiële koper meer kan ergeren dan een paard dat totaal niet lijkt op wat vermeld staat in de advertentie. Maak eveneens voor uzelf uit wat voor type ruiter zouden kunnen geïnteresseerd zijn in uw paard.

Maak uw verkoopproces snel en efficiënt

Maak de verkoop voor uw paard niet te stresserend. Het is makkelijker om een paard te verkopen dat reeds verschillende ruiters gewend is en dat dus met minder vooroordelen en stress zal reageren. Het vertrouwen en de communicatie kan soms moeilijk verlopen indien het paard maar 1 unieke ruiter kent. Uw paard moet goed reageren op de hulpen en informeer de koper over het niveau dat het paard heeft. Wees niet verrast indien sommige kopers het paard eerst aan de longe of onder het zadel aan het werk willen zien. Zo, kan hij het gedrag beter inschatten en zien of hij voldoende ervaring heeft. Zorg voor een geschikte plaats om uw paard te laten testen (buitenpiste, manège…)

Wees erbij tijdens de levering

Koper en verkoper komen overeen qua prijs en transport, maar u bent er best bij wanneer uw paard zijn nieuwe thuis ontdekt. Zo kan u zelf inschatten of de plaats geschikt is, en kan u af en toe nieuw vragen. U kan zo ook zelf zien of het paard goed getransporteerd wordt.

Beëindig de verkoop

Indien de koper het paard wenst te reserveren of indien hij een proefperiode wenst, vraagt u best een storting van een bepaald bedrag. Maak een verkoopcontract op, waarin u detailleert wie het paard vervoert.

Het RODI besluit

  • Zorg ervoor dat alles stressloos verloopt voor uw paard.
  • Kies goed en wees goed ingelicht over de nieuwe eigenaar.
  • Zorg ervoor dat de papieren vaccins in orde zijn.
  • Zorg voor een prefect gepresenteerd paard.
  • Maak in uw advertentie duidelijk waarvoor het paard is voorbestemd, geef zijn karaktertrekken aan, en voeg foto’s en video’s bij.
Heeft u dit artikel interessant gevonden ?

Commentaar

U moet verbonden zijn met het internet om op dit artikel te kunnen antwoorden.

Nog geen lid ? Maak uw profiel aan

equirodi

Over de auteur

EQUIRODI